İçeriğe geç

Âşık Veysel Kim Tarafından Keşfedilmiştir

Âşık Veysel kim tarafından keşfedildi?

Veysel’in adı ilk kez 1931 yılında Ahmet Kutsi Tecer’le tanıştığında mahalle dışında duyuldu. Veysel’in adı ilk kez 1931 yılında Ahmet Kutsi Tecer’le tanıştığında mahalle dışında duyuldu.

Âşık Veysel’i kim keşfetmiştir?

Halk kültürü alanındaki çalışmalarıyla tanınır. Eserleri Karacaoğlan ve Yunus Emre’nin yaşamlarına ışık tutar. Halk ozanı Âşık Veysel’i Türkiye’ye tanıtan ve halk müziği bestecisi Muzaffer Sarısözen’i keşfeden kişidir.

Aşık Veyseli ünlü yapan kişi kimdir?

Âşık Veysel’i ve şiirlerini meşhur eden kişi Ahmet Kutsi Tecer’dir. 1931 yılında Ahmet Kutsi Tecer’in Sivas’ta düzenlediği Birinci Sivas Halk Şairleri Şenliği’ne Sivas yöresinden çok sayıda ozan katılmıştır (Makal 1973: 19).

Âşık Veysel nasıl ünlendi?

Âşık Veysel’in hayatında yeni bir dönemin başlangıcı, Sivas Milli Eğitim Müdürü Ahmet Kutsi Tecer’le tanışmasıyla olur. 1931 yılında Tecer’in Sivas’ta düzenlediği Sivas Halk Şairleri Şenliği’ne katılan Âşık Veysel, saz şiirini halka tanıtır.

Aşık Veysel’i kim tanıttı?

O günden sonra dünya benim için bir zindan oldu. İlk olarak babasının Âşık Veysel’i eğlendirmek için aldığı bağlamayla başka ozanların türkülerini çalmaya başladı. 1930 yılında Kutsi Bey’in düzenlediği bir şiir gecesinde Sivas Maarif Müdürü Ahmet Kutsi Tecer ile tanıştı.

Ahmet Kutsi Tecer Aşık Veysel’i nasıl keşfetti?

İlk olarak babasının Âşık Veysel’i eğlendirmek için aldığı bağlama ile başka ozanların türkülerini çalmaya başladı. 1930 yılında Kutsi Bey’in düzenlediği bir şiir gecesinde Sivas Milli Eğitim Müdürü Ahmet Kutsi Tecer ile tanıştı.

Âşık Veysel neden ünlü?

Konu bakımından oldukça çeşitli şiirleri bulunan Veysel, Yunus Emre’nin etkisiyle şiirlerinde halk kültürünün mayasıyla harmanlanmış yönleriyle tasavvufun izlerini sunmuş, Türk edebiyatı ve saz şiiri geleneğinin büyük ustalarından biri olarak kendinden sonrakileri etkilemiştir.

Âşık Veysel neden kör olmuştur?

Aşık Veysel, o dönemde yaygın olan çiçek hastalığından iki kız kardeşini de kaybetti. Henüz 7 yaşındayken çiçek hastalığından iki gözünü de kaybetti. Babası, oğlunu eğlendirmek için ona bir bağlama aldığında hayatı farklı bir yöne doğru ilerledi.

Âşık Veysel Alevi mi?

Alevi-Bektaşi geleneğinin halk ozanlarından Âşık Veysel, Âşık edebiyatının bütün geleneksel öğelerini şiirlerine yansıtmış, bu alanda 20. yüzyılın en önemli temsilcilerinden biridir.

Âşık Veysel’in ilk şiiri nedir?

Burada âşık, A. Kutsi Tecer’den “halk şairi” olduğuna dair bir belge alır. Âşık Veysel’in ilk şiiri, 1933 yılında Atatürk adına yazdığı destandır.

Âşık Veysel kimdir kısa özet?

Aşık Veysel, 1894 yılında Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde doğdu. Babasının adı Ahmet, annesinin adı Gülizar’dı. Köylü bir ailenin çocuğuydu. Yedi yaşındayken Sivas’ta çiçek hastalığı salgını baş gösterdi. Aşık Veysel de çiçek hastalığına yakalandı ve sol gözünü kaybetti.

Âşık Veysel bağlamaya nasıl başladı?

İlk saz derslerini Çamşıhlı Ali ve Molla Hüseyin’den aldı. Babasının teşvikiyle Aşık Veysel ilk saz derslerini köyün saz ustaları Çamşıhlı Ali ve Molla Hüseyin’den aldı. Bağlama çalmada giderek ustalaşan sanatçı, Pir Sultan Abdal, Karacaoğlan, Yunus Emre ve Aşık Ağahi gibi birçok ustanın eserlerini yorumladı.

Aşık Veyseli’yi kim keşfetti?

Aşık Veysel, 1930’ların başında Sivas’ta edebiyat öğretmeni olarak görev yapan Ahmet Kutsi Tecer ile tanıştı. Tecer’in daveti üzerine köy enstitüsünde saz öğretmeni olarak görev yapan Veysel, ilk kez 5 Ocak 1931’de düzenlenen “Sivas Âşıklar Şenliği”nde duyuldu.

Aşık Veysel neden aşık denir?

25 Ekim 1894’te Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde doğdu. Asıl adı Veysel Şatıroğlu’dur. Âşıklık geleneğinin temsilcilerinden olduğu için Aşık Veysel adıyla anılırdı.

Âşık Veysel kime aşıktı?

Veysel’in burada kalacağına inanarak onu Esma adında bir kızla evlendirirler. Esma, Veysel’in acısını dindirmesi ve ona bakması gereken bir eştir. Ancak Veysel’in acısını daha da artırmıştır. Veysel’in Esma’dan iki çocuğu olmuştur.

Aşık Veysel Sazla nasıl tanıştı?

Babası her gün ezberlediği halk ozanlarının şiirlerini ona okurdu. Aşık Veysel, babasının şiirlerini büyük bir heyecanla dinlerdi. Babası bu isteğini görünce bir gün elinde bir sazla yanına gelir ve sazı ona verir. Aşık Veysel çok mutlu olur. Çamşıhlı Ali Ağa ona saz çalmayı öğretir.

Aşık Veysel’in saz çalmayı öğreten kimdir?

Çamşıhı yöresindeki pek çok ozanın hocasıdır. İsmail Toprak, Veysel Şatıroğlu ve İlyas Doğan bunlardan bazılarıdır. Hatta Veysel’e saz çalmayı öğreten kişinin Ali Ağa olduğu rivayet edilir.

Aşık Veysel şiir yazmaya nasıl başladı?

Yörede yaygın olan çiçek hastalığı nedeniyle 7 yaşındayken iki gözünü kaybeden Âşık Veysel, 10 yaşındayken babasının teşvikiyle saz çalmaya ve şiir söylemeye başladı.

Aşık Veysel’e neden aşık denmiştir?

25 Ekim 1894’te Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde doğdu. Asıl adı Veysel Şatıroğlu’dur. Âşıklık geleneğinin temsilcilerinden olduğu için Aşık Veysel olarak tanındı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Prezervatif Kullanmayan Escort