İçeriğe geç

Beşikdüzü Ne Zaman Ilçe Oldu

Beşikdüzünün eski ismi nedir?

Tarihçe. Antik bir yerleşim yeri olan Beşikdüzü, MS 1. yüzyılda Yaşlı Plinius tarafından Liviopolis adıyla bir liman kenti olarak anılmış, Osmanlı tahrir defterlerinde Livopolis adıyla, Evliya Çelebi tarafından ise Popoli adıyla bir subaşılık olarak kaydedilmiştir.

Trabzon Çaykara ne zaman ilçe oldu?

1925 yılına kadar Of kazasına bağlı bir köy iken, 01.06.1947 tarih ve 5071 sayılı kanunla bucak ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Ortahisar ne zaman ilçe oldu?

Ortahisar, Trabzon İli’ne bağlı bir ilçe olup, doğusunda Yomra ilçesi, batısında Akçaabat ilçesi ve güneyinde Maçka ilçesi bulunmaktadır. 12 Kasım 2012 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen 6360 sayılı kanunla Trabzon merkez ilçesinin kaldırılmasıyla ilçe olmuştur.

Beşikdüzü hangi boydan?

Oğuz köy topluluğu, Oğuzların 24 boyundan biri olan “Çepni” boyuna mensup küçük bir boydur.

Beşikdüzünün neyi meşhur?

Beşikdüzü gezinizde mutlaka görmeniz gereken yer: Eynesil Kalesi. Kaleler, Manzara NoktalarıSis Dağı. Dağlar.Çal Mağarası 186. Mağaralar ve Oyuklar.

Akçaabat’ın eski ismi nedir?

Akçaabat’ın 4. yüzyılda önemli bir yerleşim yeri olduğunu göstermektedir. Şehrin bilinen en eski adı, Yunancada “çınar ağacı” anlamına gelen “Platana”dır. Bızhışkyan (1817) seyahatnamesinde şehrin ismi hakkında şu ifadeleri kullanmıştır: “Platana, Yoros Körfezi’nde altı mil uzaklıkta bir şehirdir.

Trabzon Çaykara Rum mu?

En büyük Pontus Müslüman Rum topluluğu Of Vadisi’nde (Çaykara, Dernekpazarı ve Of’un bir kısmı) bulunmaktadır.

Trabzon Çaykara hangi Türk boyundandır?

Karadeniz bölgesinde yaşayan Çepniler ağırlıklı olarak Sünni mezhebe mensuptur. Giresun ve Ordu’nun tamamı; Trabzon’un Beşikdüzü, Şalpazarı, Tonya, Çaykara; Gümüşhane’den Kürtün (Kürtün-i Bala); Rize Merkez, İkizdere, Kalkandere; Çepniler ağırlıklı olarak Samsun’un Canik ilçelerinde yaşamaktadır.

Çaykara ne zaman oftan ayrıldı?

Osmanlı döneminde ve Cumhuriyetin ilk yıllarında daha geniş bir alana sahip olan ilçenin sınırları, Çaykara’nın 1948 yılında ilçe, Dernekpazarı ve Hayrat’ın da 1990 yılında ilçe olmasıyla daraltılmıştır.

Trabzon of ismi nereden gelir?

İlçenin en büyük akarsuyu olan Sulaklı Çayı’nın bir dönem ilçe adı olarak kullanıldığı, Sulaklı sözcüğünün Özbek Türkleri arasında bir boy adı olduğu, Of sözcüğünün de “silah” anlamına geldiği göz önüne alındığında Of sözcüğünün Türkçe olma olasılığı daha yüksektir.

Sincan ne zaman ilçe oldu?

30 Kasım 1983 tarih ve 2963 sayılı Kanun ve 8 Mart tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla Sincan ilçesine dönüştürülmüştür.

Fatih ne zaman ilçe oldu?

21 Mayıs 1930 tarihli ve 1499 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra 1 Eylül 1930 tarihli ve 1612 sayılı kanunla ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Beşikdüzü çepni mi?

Giresun’un doğusunda ve Trabzon’un Şalpazarı ve Beşikdüzü ilçelerinde yaşayanlara hala Çepni denmektedir. Bu bölgenin giyim tarzı ve sözlü kültürüne de Çepni kültürü denmektedir.

Şalpazarı ne zaman ilçe oldu?

Bakanlar Kurulu’nun 7 Aralık 1953 tarihli kararıyla 4-1945 sayı ile tam teşekküllü bucak merkezi haline gelen Şalpazarı, 2 Haziran 1968 tarihinde belediye teşkilatına kavuşmuş ve 7 Aralık’ta kurulmuştur.

Şarlı ne demek?

Şarlı isminin şehre kasabalı veya vatandaş anlamında verildiği varsayılabilir. Günümüzde çevre kasabalılar ve Beşikdüzü’nün 65-70 yaş üstü yerlileri bazen Şarlı derler. Ayrıca “Şarlılı” sıfat ekine (-lı) bir (-lı) daha eklenerek de kullanılır.

Trabzon eski ismi nedir?

Trabzon ismi, Yunan Pontus eyaletinde kullanılan ve “dört köşe” anlamına gelen şehrin orijinal adı olan “Trapezus” kelimesinden gelir. Lazlar şehre Trapuzani, Gürcüler Trapizoni derlerken, Osmanlılar ve Persler şehre Tara Bozan derler.

Giresun eski ismi nedir?

Giresun, bir Milet kolonisi olarak kurulmuştur. Yunanca adı “Kerasus”tur. Yabani kiraz ağaçları nedeniyle adının “kiraz diyarı” olabileceği söylenmektedir. Giresun, 1397’de Türkmen hükümdarı Emiroğlu Süleyman Bey tarafından fethedilmiş ve Eski Türk İmparatorluğu’nda Vilayet-i Çepni adıyla anılan bir Türk yurdu olmuştur.

Şarlı ne demek?

Şarlı isminin şehre kasabalı veya vatandaş anlamında verildiği varsayılabilir. Günümüzde çevre kasabalılar ve Beşikdüzü’nün 65-70 yaş üstü yerlileri bazen Şarlı derler. Ayrıca “Şarlılı” sıfat ekine (-lı) bir (-lı) daha eklenerek de kullanılır.

Trabzon Şarlı neresi?

Şarlı Yaylası, Trabzon ili Tonya ilçesine 23 kilometre uzaklıkta bulunan bir yayladır. Yayla, 35 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır ve Kalınçam ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Yaylada hayvancılık yapılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Prezervatif Kullanmayan Escort