İçeriğe geç

Belde Osmanlica Ne Demek

Bâdiye ne demek Osmanlıca?

Genellikle çöl ve çöl yaşamını ifade eden coğrafi terim. Çöllerde ve vahalarda develeriyle göçebe olarak yaşayan Araplar için kullanılan terim.

Osmanlıca belediye ne demek?

Osmanlı Devleti, İslami bir kurum olan isbâ (cemaat) teşkilatını benimsedi.

Derda ne demek Osmanlıca?

Derda ismi “iyiliksever ve yardımsever” anlamına gelir. Her zaman iyilik yapan, insanlara karşı dost canlısı ve yardım etmeyi seven bir kişilik olarak tanımlanabilir.

Osmanlıca bey ne demek?

Türkmence’de “beg” (bek), Doğu Türkçesi’nde “big”, Kazakça’da “bî” veya “bîy” şeklinde kullanılan bu eski Türkçe unvan, Osmanlı Türkçesi’nde “bey” şeklini almıştır.

Peyma ne demek?

(Farsça kesh ve “cheker” kelimeleri) İçki içen, ayyaş. Peymâne-peymâ (ﭘﻴﻤﺎﻧﻪ ﭘﻴﻤﺎ) Birlik. sıf. (Farsça peymā ve “ölçen” kelimeleri) Şarap içen kişi.

Bâsıt ne demek din?

“Yaymak, uzanmak, genişlemek” anlamına gelen bast kökünden sıfat olarak türemiş bir isim olup, Allah’a nispetle, “rızkı genişleten, lütuf ve keremini esirgemeyen; ruhları bedenlere yayan” anlamına gelmektedir.

Osmanlıca ev ne demek?

Osmanlı Devleti’nde evlere Konak, Menzil, Hâne, Beyt ve Dam adları verilirdi.

Eski Türkçede güzel ne demek?

Orta Türkçe “sırlı” kelimesinden türemiştir ve “hoş görünümlü, güzel” anlamına gelir. Bu kelime Eski Türkçe kök kelime “gökyüzü, (mecazi olarak) güzel” kelimesinden türemiştir. Daha fazla bilgi için Sky Matter’a bakın. “Güzel” terimi için Türk lehçeleri Gökçek/Gökçek/Göcek, Göğüş ve Gözel kelimelerini kullanır.

Osmanlıca hoşgeldin ne demek?

(ﺧﻮﺵ ﺁﻣﺪﻯ) i. (Pers. ḫōş ve āmedі “gelmek” ile ḫōş-āmedі) Hoş geldiniz, gitmeyin. ѻ Hoşamedi’ye gitmek: Birine “hoş geldiniz” demek için nezaket ziyaretinde bulunmak.

Dizar ne demek Osmanlıca?

Dizdarlar (“kale muhafızları” Farsçada) Osmanlı İmparatorluğu’nda kalelerin idaresinden sorumlu komutanlardı. Kalenin dış tehlikelerden korunması ve kalenin iç düzeni müdürün sorumluluğundaydı. Beylerbeyi, Sancakbeyi ve Kadılar, Dizdarları görevden alma yetkisine sahipti.

Dehen Osmanlıca ne demek?

dehen – İngilizce sözlük. Farsça ve Orta Farsçadaki dahan دهان ordahan دهن “ağız” kelimesinden türetilmiş bir kelimedir.

Üftade ne demek Osmanlıca?

“Üftade” kelimesi Farsça kökenli bir kelime olup Türkçede de “fakir, muhtaç ve yoksul” anlamında kullanılmaktadır. Bu anlamda bir kişiyi veya durumu ifade etmek ve zor veya sefil bir durumda kişinin mağdur olduğunu vurgulamak için kullanılır.

Hatun Osmanlıca’da ne demek?

Osmanlı döneminde, “hatun” terimi kadınlar için bir onursal terim olarak kullanılırdı ve bu da kabaca İngilizce “woman” terimine ve “katun”un farklı bir yazımına eşdeğerdi. Çoğu Türk unvanı gibi, verilen isimden sonra kullanılır. Geleneksel olarak civciv olarak anılan kadınlar arasında şunlar yer alır: Cengiz Han’ın karısı Börte.

Osmanlı’da beg nedir?

Bey, Türkçe’de erkekler tarafından kullanılan isimlerden biridir. Diğerleri Efendi, Ağa, Efe, Çelebi, ağabey, amca, dayı’dır. Eski Türkçe’deki biçimi beg’dir.

Beg kime denir?

Beg/Beğ/Bey sözcüğü bazen Han için kullanılsa da aslında Beğ, hiyerarşik olarak daha alt bir düzeyde yer alır ve genellikle Ağa kavramına karşılık gelir, bazen de il ve ilçe yöneticilerini ifade eder.

Bayat Osmanlıca ne demek?

“Bayat” kelimesinin Eski Türkçedeki anlamı müreffeh, aslında zengindir. Bayat, bayat, tazeliğini yitirmiş demektir ve sıklıkla yanlışlıkla Bayat veya devlet olarak telaffuz edilir.

Beyaban ne demek kökeni?

Dilimize Farsçadan girmiş bir kelimedir. Beyaban kelimesi çöl anlamına gelir.

Bâ is ne demek Osmanlıca?

Osmanlı Türkçesi’ndeki باعث اولمق‎ (bâ’is sein) kelimesinden alınmıştır.

Osmanlıca visal ne demek?

[l thin] (ﻭﺻﺎﻝ) i. (ar. viṣāl) sevilen kişiyle yeniden bir araya gelme, kavuşma.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir